Det som denna morgon tvingade mig upp så pass tidigt var det faktum att jag skulle samåka med min bror till Uppsala. Ännu en helg hade spenderats i Västerås med bilmeckande. Framsteg görs, helt klart. Men det är ändå inte helt och hållet en dans på rosor att behöva flänga fram och tillbaka mellan de båda städerna och försöka få in så mycket skruvande, lödande och diverse klurande under helgen. Nu är det väl emellertid också så att helgernas relativt intensiva arbete kompenseras med en mer eller mindre total overksamhet i veckorna i Uppsala. Det hela har inte bara berott på min svaga karaktär som sjusovare. Jag trodde att jag skulle klara mig detta år, men likväl som alla andra år om man är inblandad i mottagningen på något sätt, blir man drabbad av "reccesjukan" eller "mottagningssjukan". Mig slog den i år med all kraft. Jag som trodde att jag hade byggt upp ett starkt sinne och ett utomordentligt immunförsvar fick mig en rejäl kalldusch när jag gick från fullt välmående till helt golvad på ett par timmar. Den värsta insjukningen skedde såklart i kombination med den första simuleringsövningen i "Herr-25-stavelser"'s kraftelektronikkurs. Det tog ett tag för mig att inse att det inte bara var de menlösa instruktionerna och det korkade programmet som gjorde mig håglös. Så jag stapplade ut därifrån, cyklade hem som ett vrak och tog mig raka vägen till den trygga och ombonade föräldrabostaden i Västerås där jag kollapsade. Och sen var jag mer eller mindre helt kollapsad i en vecka.
I förkylning/virusinfektionsväg är de nog bland de värsta och mest envisa jag har varit med om. En sån där sjukdom när man efter ett bra tag ser en liten ljusning och känner sig en smula bättre bara för att några timmar må sämre än någonsin och dras rakt in i skiten igen. Tror jag hade åtminstone tre stycken "rebounds" innan jag äntligen blev någorlunda bra och det tog över två veckor. Så under dessa veckorna var produktiviteten och livsglädjen tämligen låg. Livsglädjen har återvänt men som sagt är produktiviteten, åtminstone här i Uppsala, på ett minimum. Och jag ser helt ärligt inget fel med det. Det är åt det hållet de flesta teknologstuderande går. Första året är man i skolan 8-17 varje dag och läser läxor varje dag efter skolan. Missar inte en föreläsning, inte en lektion eller räkneövning och är otroligt uppstressad och orolig över precis allting. Efter nått år börjar man sänka garden en aning då man förhoppningsvis har insett att det inte var så blodigt som man först trodde. Att man kanske, med lite tur, eventuellt kan överleva det hela. Läser man Teknisk Fysik i Uppsala så är dock hösten under andra året kanske den värsta perioden under hela utbildningen så den kan kännas riktigt tung. Jag var riktigt nära att kasta in handduken här. Men om man kommer igenom den kommer även insikten att alla lär sig på olika sätt. Nog för att guruns visdom om att böja sig ner för vattnet och ha ödmjukhet för kunskap är en fin tanke. Men det är inte hela sanningen. Alla lär sig på olika sätt och det finns inget sätt som är bättre än det andra. När jag efter två år insett att jag aldrig ens bläddrade igenom de tonvis med anteckningar som jag suttit och kladdat ner på alla föreläsningar började jag ifrågasätta om det verkligen var värt att göra det. Det skall hjälpa att vara uppmärksam och lära sig det som sägs på föreläsningarna sägs det. Jag kunde skriva ner en hel sida med anteckningar och sedan titta på den någon minut senare och inte känna igen någonting alls. Man blir ganska bra på att bara skriva ner utan att faktiskt ta in det som man skriver. Så att ta anteckningar blev i de flesta fall bara någonting som tog energi, plats i väskan och bokhyllan för mig. Så under tredje året så blev det minimalt med anteckningar. Och ändå gick det bättre än båda de första åren. Under det tredje året började jag också ifrågasätta vad det var för värde i att gå på en massa föreläsningar där personen som föreläser är fullkomligt värdelös och inte säger någonting alls relevant för kursen. Folk som inte är invigda i den teknologiskt-akademiska världen skulle bli förvånade om de visste hur vanligt det ändå är. Så alla de föreläsningarna kan man ju faktiskt skippa. Samma är det med värdelösa räkneövningar.
Nu är väl inte detta någonting att rekommendera för alla. Det har fungerat hyggligt för mig. Ja, det finns ju en anledning att jag nu tar ett uppsamlingsår. Men det är inget som egentligen grämer mig. Istället har jag kunnat göra lite som jag vill och ha lite mera frihet under nästan tre års tid. Och det finns mycket annat i livet än att sitta med näsan i en bok. Och återigen kan det vara minst lika lärofyllt, eller i mitt tycke ännu mera lärofullt. Efter det tredje året är det ganska vanligt att många tar någon form av uppehåll. De mera seriösa sabbatsstudenterna brukar ta ett utbytesår. De riktigt seriösa av dessa fortsätter bara på sin utbildning under sin tid utomlands och kan således ändå ta examen efter "bara" fem år. Men de flesta vill ändå ha någon form av uppehåll från Fouriertransformer, dioder och kvantfysik. Så det är ganska vanligt att läsa något i stil med "inhemsk kulturhistoria" eller kanske någon trevlig kurs i origami? Sen finns det dem som gör som jag och tar ett riktigt studieuppehåll och testar på arbetslivet (igen). Detta brukar ganska ofta kombineras med någon form av säsongande, inte ovanligt med skidluffande. Därefter blandas grytan om och rörs till rejält. Folk försvinner och kommer tillbaka. Läser gamla och nya kurser, hoppar in på nya utbildningar, vissa kanske aldrig kommer tillbaka. Men om jag får ge ett enda tips till de som sitter och läser en längre utbildning så är det att ta chansen att ta ett sabbatsår och vidga vyerna en aning. De blir väldigt trånga efter några år i en sluten akademisk värld och det kan vara bra att komma ut innan man blir helt insnöad. Ja, en del av vad som kan upplevas under ett sådan sabbatsår går ju faktiskt att läsa om här på bloggen och jag tror ändå att mina åsikter i ämnet borde vara tämligen kända vid det här laget. Sen måste också tilläggas att det som man missar vid den ordinarie undervisningen får tas igen med ett desto intensivare tentaplugg dagarna innan tentan. Och jag får nog ändå här lov att vara väldigt ödmjuk. Jag har i mån och mycket mina skarpa och flitiga kompisars kunskaper att tacka för att jag ändå klarat de flesta tentorna.
Nu är ju som bekant livet för en gemen Uppsalastudent inte bara föreläsningssalar. Det är ju också det som faktiskt gör det så berikande. Det som enligt mig gör studentlivet så fantastiskt är, förutom att det är så lätt att komma bort från den inrutade och glädjedödande måndag-fredag-8-17-vardagslunken, alla de studentföreningarna som finns. Möjligheten att skapa något eget och träffas och umgås med alla möjliga människor med samma eller olika intressen. Oftast finns det någon gemensam nämnare dock. De förflutna veckorna har bjudit på ett flertal sådana tillfällen. Först var det "min" (jag är en av, och den enda kvarvarande, grundaren av föreningen) skidförening Pollax Snowrollers som hade ett samkväm på Wermlands nations pub; "Wermlandskällaren". Det hela blev en mycket lyckad och avslappnad tillställning som lyckades samla ett skönt gäng med skidmänniskor som kunde tugga allt ifrån sina hamburgare till de tuffaste linjerna i Chamonix. Just Snowrollers har verkligen fått ett lyft hittills i år. Medlemsantalet har ökat lavinartat och det formligen sprudlar av energi och idéer över vad som man kan hitta på. Som det ser ut just nu kan det bli väldigt mycket skidåkning i vår...
Snowrollers på Wermlandskällaren |
Skjutsade min bror till en förfest och vart sjukt imponerad över "Torstens" väldigt flamboyanta skjorta! |
Champions League-tittande på Blodstenen! Och ja, det är tre matcher som följs samtidigt. |
Inte helt lugnt namn där i mitten... |
Någonstans under tidens gång fick sig också varje nation sin egen pub med öl- och matservering. Under det som för de flesta kallas "den stora nationspubrundan" är det målet att besöka alla de tretton nationerna och ta en stor stark på varje nation. Innan kårobligatoriet avskaffades fanns det dessutom en "fejknation" vid namn "Skåneland" för alla som ville kunna skriva tentor men inte kunna gå på nationerna. Så det är alltså brukligt att ta en öl även för denna fjortonde nation. Jag har även hört rykten om att man ska ta en femtonde för "kung och fosterland" men nån måtta får det fan vara. Fjorton stora stark är mer än de flesta klarar av. Det är inte utan anledning som ordet "Fubrundan" orsakar starka reaktioner hos de flesta F:are. Inte bara av bra anledningar. Året innan mig var det en kamrat som gjorde sitt försök på den mytomspunna rundan. Den vid det laget ganska späda grabben var vid tiden för rundan inte den öldrickare han senare kom att bli. Upp till åtta öl var känslan god. Sen någonstans vid den nionde ölen var det dags att gå och kissa ännu en gång. Från att ha stått vid pissoaren var det en konstig känsla att nästa ögonblick vakna upp i regnet i en rännsten på okänd plats. Detta fick följas av att stå och krama ett träd i någon timme innan han kunde irra sig hemåt för att däcka i sängen. Ändå klarade sig han ganska bra. En annan person skulle tydligen ta sig hem till Flogsta och tog då sikte på en TV-mast vid namn "Flogstamasten", ett vanligen väldigt bra fylleriktmärke om man skall till Flogsta. Problemet här var att personen nu hade gått i ett par timmar mot den här masten med aldrig riktigt kommit fram. När han insåg att han var mitt ute på landet någonstans utanför Uppsala förstod han att han tagit sikte på fel mast... Ytterligare en tapper öldrickare vart upplockad av polisen långt utanför stan när han gick längs järnvägsspåret bort från Uppsala.
Mitt år var heller inte utan missöden. Peppen var hög efter allt man fått höra. Jag minns att det gick ganska hyggligt upp till tio öl. För att citera Polaren Per; "ja, nog var jag väl berusad, men jag är kry och rask!". Men någonstans på den elfte ölen fick jag helt plötsligt för mig att sticka. Varför vet jag inte. Jag satt helt sonika på cykeln på väg hem till Flogsta. Själva cykelturen gick väl faktiskt ganska bra men den blev nog tre gånger längre än normalt på grund av sinuskurvan min cykel följde. När jag kom fram till Flogsta tog jag först helt fel väg. Det fanns en bra, och en dålig väg till mitt hus. Jag valde den livsfarliga nedförsbacken där man utan problem uppnår överljudsfart... Det gick dock konstigt nog väldigt bra. Däremot när jag klev av cykeln började det gå mindre bra. Jag hann bara kliva av på ett (i mitt tycke just då) kontrollerat sätt innan jag fann både mig och cykeln i buskarna bakom cykelvägen efter en fullständig bakåtvolt med både cykel och kropp. Upp igen och ställde bort cykeln, tänkte att det kanske var den som störde. Då föll jag istället framstupa helt platt på näsan. Upp igen och denna gången med cykeln med mig. Upp för stentrapporna till huset, in i huset och in i hissen med mig och cykeln. Upp till tredje våningen och med viss möda ut med cykeln ur hissen och sedan upp med dörren till korridoren. Jag var ju såklart allt annat än gracil när jag tog mig fram i korridoren så en efter en började mina korridorsgrannar öppna sina dörrar undrandes vad som egentligen stod på. De fann mig liggandes intrasslad i cykeln på golvet i korridoren med enorma bestyr att försöka räta ut det hela. Efter lite hjälp gick det bra och jag kunde låsa upp dörren till mitt rum och häva in cykeln. Fortfarande hade det inte gått upp för mig att cykeln inte hör hemma på rummet utan borde ha stannat i cykelstället utanför huset... Det blev någon form av social euforisk runda i korridoren och snack med några av grannarna, klockan var trots allt inte så mycket (inte för att jag hade nån aning om vilket just då). Därefter in i mitt rum för att se att det står en jävla cykel mitt i rummet! Vad fan gör den där? Ut med cykeln!
Jag var en av dem som kom lindrigt undan. Två av mina kompisar hamnade på Akademiska Sjukhuset. Den ena med en lindrig hjärnskakning efter att ha ramlat omkull på asfalten medan den andre var mera illa däran. Ett försök att klättra över ett staket vid Upplands Nation hade slutat med att personen blev spetsad rakt igenom hela benet och tappade halva sin blodmängd innan ambulansen dök upp... Han överlevde men det var med en riktig jävla tur. Nej, som sagt det är inte för intet som de där pubrundorna är både hatade och älskade. Jag får erkänna att jag faktiskt har haft fruktansvärt roligt under de flesta pubrundorna. Det finns såklart historier från de också men då jag redan känner att inlägget börjar närma sig en mindre roman får de nog bli en annan gång. Kort kan bara sägas att andra gången klarade jag det helt otroligt nog och tredje gången gick det käpprätt åt skogen. Denna gången då? Ja, i år försökte jag inte ens. Man har blivit lite mera vettig med åren och insett att det där med pubrundor inte är för oss åldringar. Hets det får ynglingarna ha för sig själva! Då vi var några stycken "åldringar" som delade den här uppfattningen samlades vi hos min gamla kompis, F:aren Emil för att dricka något så manligt som frozen daquiries. Temat för årets pubrunda var "Hjältar och skurkar" och bjöd på en hel del riktigt bra utklädnader. Jag själv var utklädd som korsriddare komplett med häst. Nog blev det väl en och annan öl, det skall inte förnekas... Men i det stora hela var det en väldigt lugn och städad Fubrunda. Vad jag vet krävdes inga ingripanden från myndigheterna på något håll.
Uppsala i all sin prakt |
Frozen daquiries med Emil, Malin, Ann och Sara. Tro det eller ej, men Malin var nog den nyktraste i den här ensemblen... |
Doktor Mugg! |
Malin, Ann, Jonas och Emil på Gotlands. Jonas som egentligen är materialvetare gjorde ett gästspel som Luigi och delade ut svampar till alla barnen. |
Leo gick som sin (nästan) namne från tonårsmuteradeninjasköldpaddorna |
The Riddler håller av allt att döma på att få en justering av klockspelet |
Fick detta reklamblad i trapphuset i Blodstenen. Det var ju en herrans nåd att det var extrapris på köttet med tanke på att det var nött! |